Min sida i cyberrymden där jag delar med mig av mina tankar om musik i alla dess former

tisdag 24 december 2024

Snakegrinder... and the shredded field mice


När det gick upp för mig att det inte alltid var själva låtarna med Grateful Dead som var det avgörande utan vad de gjorde med dem live, förstod jag storheten med fenomenet jamband och hade det sedan inte varit för boken Acid archives skulle jag mest troligt ha gått miste om Snakegrinder. Hemska tanke! 


Deras enda LP pressades 1977 upp i 500 exemplar som en sorts avskedspresent till sin trogna fanskara i Delaware med omnejd. Materialet spelades in vid två tillfällen. April 1975 och december 1976. Gruppens gitarrist och sångare, Larry Adams, lämnade gruppen strax därpå. 


Jag har haft skivan i kanske tio år nu och plockar fram den när jag är fullt beredd på att bli fångad av en riktigt skön jamkänsla. Faktiskt helt uppslukad av den sublima sfär de med lätthet skapar. Vanligtvis är låtar uppbyggda på så vis att man förstår var det kan börja hända grejer medan man på Snakegrinder… and the shredded field mice helt plötsligt bara befinner sig i ännu ett improviserat parti. Vid några tillfällen har jag satt på skivan och kommit på mig själv att jag för en stund i princip lurats in i en värld av förföriskt meditativa toner som låtit mig flyta iväg som när man närmar sig gränslandet innan man somnar. 


De spelade tydligen en hel del covers av Little Feat och Grateful Dead och de deadheads som bodde i närheten kom ofta för att lyssna och dansa. Att de var ett utpräglat liveband hörs tydligt. Deras kollektiva sökande genomsyrar plattan från första till sista spår. Absolut ingen medlem får ta ett steg bak för att lämna plats åt någon annan. Det bara blir i största samförstånd. Att låtarna inte direkt har någon distinkt melodi alla gånger är heller inte till någon nackdel. Det bor istället en mystik häri som håller nyfikenheten vid liv.


“Love junkie” är en låt som växer för varje gång. Den inledningsvis lättsmälta melodin smittar av sig likt en barpianist som stjäl showen istället för att hålla sig städat i bakgrunden. George Wolkind som sköter sången har en röst som gränsar till en crooners och de första gångerna hade jag med handen på hjärtat svårt för den. Varför vet jag inte idag. Knappt två minuter in byter den skepnad för att utvecklas till ett hisnande jam. Jämförelser med Grateful Dead är oundvikligt. Det som felas i detta argument är att Brent Mydland ännu inte var medlem. 


En kort jazzfunkig studio outtake bjuds innan delikata “Freedonian hat dance (Jesus was a plumber)” smyger igång. Likt “Eyes of the world” är det öppet fält för utsvävningar där less is more är ledordet. Försiktigt tassar de runt och bjuder på små briseringar som nästan verkar uppstå ur tomma intet. 


“On the road (and off again)” är en tidvis medryckande countrylåt där Larry sjunger som Dylan gör på LPn John Wesley Harding. Tom Eppes pedal steel sveper in melodin till en början och får till sitt solo så man nästan alltid sitter och klappar med i takten. Dave Bennett på piano blixtrar till och ger energi till resten av bandet. Gitarrsolot är kort men väl avvägt.


B-sidan inleds med “Dogland”, skämtsamt komponerad av Fido Dustyaoffsky. Inspelad live som en sologrej på orgel, komplett med medlemmar som skäller och ylar mixas den samman med stundtals “China cat sunflower”-doftande “Better late than frozen”. En instrumental låt som med sitt dynamiska omfång lockar och leder lyssnaren med akustiskt komp och snälla progressiva tendenser. De låter som en grupp med ett stort skivbolag i ryggen.


Tretton minuter långa “Nothing’s very easy when your baby’s in the lake” går från nåt The Band skulle ha kunnat jammat ihop till ett Phishliknande parti. Sämre referenser finns! Steve Roberts stöddiga bas ger låten en trygg grund att vila på och från orgeln hörs det ideligen finurligheter. Avslutar gör minuten långa “Moon over the Delaware” som trots utan någon som helst melodi placerar den i psychfacket.


Hur spännande är det inte när man hittar dessa guldkorn och hur många fler finns det egentligen? 

 

måndag 16 december 2024

Mona (The carnivorous circus)


Vissa dagar vill jag höra stök och bök högt på stereon. 90-talets indiegrupper gör ofta underverk i de lägena. Ibland går jag längre bakåt i tiden. När attityden vinner över spelskickligheten. Där energin regerar och räcker fulfingret åt hela etablissemanget som ändå varken verkar vilja eller ens kan försöka förstå. 


The Deviants var under sin korta tid förmodligen Englands mest anarkistiska grupp som slog hårt underifrån mot alla typer av auktoriteter. Medlemmarna var högst troligt på alla protestmarscher som låg inom bilavstånd, de knarkade så mycket det bara var möjligt och de hann släppa tre album som aldrig strök medhårs. 


The Social Deviants bildades 1966 och spelade bland annat på Londons nya inneställen Middle Earth och UFO. Efter några konserter i Holland lämnade två medlemmar gruppen som numera kort och gott hette The Deviants. Trummisen Russell Hunter satt fortfarande bakom trumsetet, Sid Bishop på gitarr och Cord Rees på bas anslöt.  Kort därpå äntrade de IBC Studios och spelade in Ptooff! som de beslöt att sälja endast via postorder genom annonser i undergroundtidningarna International Times och Oz. Skivan rörde om tillräckligt i grytan att en uppföljare blev aktuell. Då utan Rees som blivit ersatt av Duncan Sanderson. Disposable är kanske inte lika stark som debuten, men på rätt humör gör den jobbet. Enligt Mick Farren själv borde aldrig The Deviants 3 ha spelats in. Jag håller inte med honom om det. Förutom de uppenbara The Fugs- & Zappainfluenserna låter de, vet vi nu, som The Pink Fairies. Gruppen som reste sig ur askan utan sin frontfigur bakom mikrofonen.


Den påstådda idétorkan från föregående år var som bortblåst på nya kraftsamlingen Mona (The carnivorous circus) där Mick fick hjälp av bland annat trummisen Twink från Tomorrow och The Pretty Things, John Gustafson, Peter Robinson, Paul Buckmaster och Steve Hammond från Quatermass, Victor Brox på keyboard och från Tyrannosaurus Rex nyligen sparkade Steve Peregrine Took. 


De stöper nytt liv i Bo Diddleys “Mona”. Något Quicksilver Messenger Service också gjorde runt samma tidpunkt borta i Kalifornien. Deras version från LPn Happy trails ger låten en ny tyngd med sina grooviga trummor och stöddiga sånginsats. Här i “Mona (a fragment)” svänger det precis lika mycket med Steves handtrummor i mixen men det är Paul Buckmasters cello som ger den karaktär. Farren sjunger med sin sedvanliga ligiströst. Med mer än halvminuten kvar ljuder en enda lång ton från orgeln medan tunggunget fortskrider.


“Carnivorous circus part I” har fyra delar i sig. Det börjar med ett “Jailhouse rock”-intro där Mick låter som Eilert Pilarm i högform för att bryskt avbrytas av en intervju där en medlem från Hell’s Angels berättar om när han både gav och fick stryk. Med ett tvärt kast finner man sig i ett långsamt stycke som hämtat från den psykedeliska rännstenen, komplett med falsettsång. I nästa stycke har jag hunnit tänka att Twinks trumstil inte gör så mycket för att driva melodin framåt. Ändå är det precis så jag vill ha det. Wah-wahgitarr, stöddig bas, en bitvis smått enerverande orgel och som sagt enkla fill-ins. Hur slarvigt det än är så svänger det. På Twinks eget soloalbum, Think pink som släpptes samma år medverkar både Mick och Steve så det är egentligen inte så konstigt att man hör vissa likheter. När jammandet börjar tappa fart överlappar de helt sonika med ett spoken word-parti som avslutas med mantrat -Who needs the egg? Helt ologiskt och lika briljant får Steve Hammond stajla ensam med sin elgitarr i en minut innan tonarmen går upp.


Om Blue Cheer körde över Eddie Cochrans “Summertime blues” med en ångvält brakar Mick & co ordentligt berusade rakt över den i en stulen dubbeldäckare. Under devisen hellre än bra får man ta det för vad det är. 


“Carnivorous circus part II” är om möjligt mer splittrad än den första. Efter en minut med hårt riffande övergår den i en akustisk melodi med ännu en intervju som sen bara måste in i mixen. Samma riff tar över men överröstas snart av kaosartiga ljud och distade röster. Det är som att fastna i ett vakuum. Man famlar i mörkret men blir till slut räddad av det där riffet igen. Den akustiska melodin börjar igen och de bygger sakta men säkert upp intensiteten med en sällsynt lyhördhet innan resan är slut och “Mona (the whole trip)” tar vid. Där cellon i första versionen gav låten karaktär tar den här helt över. Men innan taglet från stråken får bekänna färg är bandet mer på än tidigare. Det känns direkt farligt på det sätt de behandlar låten. Inte på något sätt respektlöst utan bara så kaxigt de förmår. 


Andra skivor tar bara slut. Här blir det dödstyst. 



söndag 1 december 2024

Sing brother sing

 

När jag gick i fjärde klass och fick höra Pink Floyd för första gången var det som att jag hittat hem. Snart upptog de hela mitt lilla universum och Gud hörde bön när de året därpå återuppstod, fast då utan Roger Waters vid rodret. Min första konsert, om man bortser från Hasse Andersson & Kvinnaböske Band på Ekebo, tog plats i Globen och lyckan var inte helt otippat total. 

Bland de skivor jag köpte var en samlings-LP vid namn Picnic (A breath of fresh air) som deras skivbolag Harvest släppte 1970. Förutom den mytomspunna “Embryo” fanns det guldkorn fördelade på fyra sidor och sist låg en låt med Edgar Broughton Band. Producerad av ingen mindre än en av Pink Floyds första manager, Peter Jenner. Siktet var dock så precist inställt på “min” grupp att allt annat fick vänta. Men hur bra en grupp än må vara så går det inte att enbart lyssna på samma album om och om igen… 


I fjol snubblade jag i princip in på Edgar Broughton Band via Spotify och det slutade givetvis med ett antal nya skivor i hyllan. Deras murkiga bluesrock hade nåt jag gick igång på så varför ens tveka? Bara omslagen i sig gjorde mig nyfiken. Den första som damp ner i brevlådan var Sing brother sing från 1970. Jag vill inte påstå att den på något vis är bättre än de andra tre som beställdes. Gillar man dom så gör man det helt enkelt. 


“There’s no vibrations but wait!” med uppläst text till sitt funkiga groove är engelsk hippiemusik i sin finaste skrud. Twinks LP Think pink från samma år känns som en vettig jämförelse. Den kittlar sinnena, förför det undermedvetna och är hemligt dansant. 


“The moth” är uppdelad i tre delar och i den första och sista låter sångaren som Jonathan Richman när han sjunger sitt allra sävligaste. Skillnaden de två emellan är att instrumenteringen tar fart mot slutet. Andra delen bjuder mest på stök och bök. 


Först på skivans tredje spår, “Momma’s reward", hörs likheten med Captain Beefhearts grymtande. Det tungt malande kompet låter som ett Hawkwind som aldrig lämnat källarreplokalen. Ens för att raka sig och sköta sin personliga hygien. Ett vilt gitarrsolo slängs in i mixen för att lika fort vara över. En djärv låt att älska.


Egentligen är “Refugee” en a cappella men för effektens skull slår Edgars bror Steve på en timpani och sätter domedagsstämningen direkt. På pappret kan det låta något andefattigt men dessa tre minuter är fyllda av en nästan ockult mystik.


The Kinks kunde mellan världshits och slagdängor stoppa in mer uppslutna låtar. Nästan som interna skämt. En och en halv minut långa “Officer Dan” flyttar inga berg och det är nog heller inte meningen. Bara att de fick för sig att ha med låten är humor i sig.


B-sidan börjar med låten som representerade gruppen på Picnic. “Old gopher” är skitig boogierock med tydliga drag av Captain Beefheart och hans Magic Band. Komplett med munspel och ett svettigt trumkomp får de Canned Heat att blekna i jämförelse. 


Med svajig gitarr, handtrummor och dubbel sånginsats inger “Aphrodite” ett välbehövligt lugn. Härligt amatörmässigt likt många svenska proggrupper. 


Edgars vibratosång på “Granma” kommer lika oväntat som välkommet. Det sunkiga kompet förhöjer upplevelsen och slidegitarren skjuter effektivt melodin framåt.


Kanske inte riktigt i samma liga som Beefhearts Trout mask replica men första delen av “Psychopath” är i sanning en ganska vildsint psychboogie med en makaber berättelse om hur en psykopat möter och har ihjäl en kvinna. “Is for butterflies” utspelar sig många år senare när samma man, numera inhyst på mentalsjukhuset där uppe på kullen, möter en flicka i skogen. Galenskapen genomlyser allt. Är det fjärilarna som får honom ur balans?


Nästan lika kusliga “It’s falling away” står på tur. Bilder från ett härjat krigslandskap målas effektivt upp till ett tilltagande inferno. Tänk Jorma Kaukonen så tvär det bara är möjligt och du får en ganska klar bild av hur gitarren låter. Ihop med resten av bandet tvingar de i princip in lyssnaren i närmaste skyddsrum. Ska man avsluta en skiva i moll är det lika bra att göra det med besked.


Edgar Broughton Band var ett mycket spännande undergroundband. Bara det faktum att Peter Jenner tog dem under sina vingar efter att de övriga i Pink Floyd sparkat Syd Barrett säger en del. Sing brother sing var det album som klättrade högst på den engelska försäljningslistan där det nådde plats 18. Å andra sidan sålde Vincent van Gogh endast en tavla under sin livstid. Allt kan inte räknas i kronor och ören.